Hypothese onderzoek van Daalen-Houtsma

Spread the love

Toen ik voor mijn onderzoek in het gemeente-archief van Naarden was, kwam ik een overlijdensakte tegen van mijn voorvader Anthony van Daalen. Hij was overleden in 1845. Op zijn akte stond dat hij geboren was in Doornik, naam des vaders onbekend en oud 74 jaar. Zodoende wist ik dat hij geboren moest zijn omstreeks 1771. Hij moest dus in zijn leven zijn verhuisd van Doornik naar Naarden, voor die tijd een wereldreis. Een opzienbarende ontdekking. Meteen begon ik te verklaren waardoor dat kwam. Mij viel natuurlijk op dat zowel Naarden als Doornik oude garnizoensteden waren. De link naar het leger was gelegd, helemaal toen ik zijn beroep zag. Hij was daghuurder.

Later heb ik het gemeente-archief van Doornik (Tournay) ook bezocht. Daar bleek mij al gauw dat de gegevens grotendeels verloren waren gegaan in de tweede wereldoorlog. Ik had wel algemene overzichtslijsten tot mijn beschikking gekregen. Daar bleek mij uit wie waarschijnlijk zijn ouders en grootouders waren.

Hij is tevens geboren in een zeer roerige tijd. Het latere Belgie en Nederland waren in het begin van de 18e eeuw (1700-1799) tot aan de Franse bezetting deel van de Oostenrijkse Nederlanden. In het begin kreeg Napoleon Bonaparte nog wel gewillig gehoor bij de ontevreden burgers in de Nederlanden die wel graag wilden proberen het Huis van Oranje omver te werpen. Dat probeerden zij door als patriotten samen te werken met de Fransen. Er ontstonden daarbij schutterijen en vrijkorpsen. Eerst met succes, want de Fransen kregen hier voet aan de grond.

Totdat Napoleon Bonaparte na het overlijden van de erfstadhouder Willem V in 1800 zijn broer Louis Napoleon -voor de Nederlanders Lodewijk Napoleon- aanstelde als Koning van Holland. Hij nam zijn intrek in het stadhuis van Amsterdam, het majestatische gebouw op de Dam dat sindsdien het ‘Paleis’ heet. Louis Napoleon deed zijn best om als koning bij de Nederlanders aanvaard te worden. Hij leerde de taal en trachtte zich verstaanbaar te maken. Volgens de legende was zijn antwoord op de vraag wie of wat hij eigenlijk was: ik ben de koning van Holland. Uitgesproken als ‘ikke benne de konijn van olland’. Tijdens zijn bewind lieten de Fransen hun ware gezicht dus zien aan de Nederlanders en bleek hun dat zij van de regen in de drup terecht waren gekomen. Dat bracht de opgerichte schutterijen en vrijkorpsen er nu toe zich tegen de eerdere vriend te richten als bevrijders.

In die tijd leefde dus de Anthony van Daalen die geboren is omstreeks 1771 in Doornik. Hij was dus mogelijk een interessante persoon.

Deze theorie maakt het voor mij ook mogelijk om nog een spoortje voor verder diepte-onderzoek te gaan volgen. Daarvoor moet ik alleen naar het militaire archief van de Fransen in Parijs. Wellicht dat daar nog meer gegevens voor mij klaar liggen.

Terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.